Groene muren

Nood aan een groene toets in het interieur maar geen plaats voor een klassieke kamerplant? Dan is een groene muur dé ideale oplossing! Dat kan met gestabiliseerde planten of mos, kunstplanten, echte planten of een combinatie hiervan. 

 

Mosmuren en moslogo's

Voor een mosmuur gebruiken we geprepareerd of gestabiliseerd mos dat niet meer leeft. Met behulp van een speciale techniek onttrekt de fabrikant het vocht aan het mos dat hij vervolgens vervangt door een stof zoals glycerine, waaraan eventueel kleurpigment wordt toegevoegd. Door dit mummificatieproces blijft het mos natuurlijk en zacht aanvoelen.

Zie hier onze portfolio van mosmuren en logo's.

IJslands mos

IJslands mos - ook wel rendiermos genoemd - is de meest kleurvaste mosvariant. In tegenstelling tot wat zijn naam laat vermoeden is het mos afkomstig uit Noorwegen, waar het op een duurzame manier onder staatstoezicht wordt geoogst. Het mos heeft als originele kleur grijs-groen, maar door toevoeging van pigment zijn verschillende kleuren mogelijk. De meest gebruikte kleur is de natuurlijke groenkleur in diverse tinten, van donker tot licht. Maar ook geel, rood, blauw, zwart, ... is beschikbaar. Dus heel geschikt om logo's te imiteren. 

Plat mos

Het ‘platte’ mos dat overal in Europa geoogst wordt, is het meest budgetvriendelijke type mos. De fabrikant prepareert het op dezelfde manier als het IJslandse mos. De structuur van het platte mos is minimaal waardoor we het vooral gebruiken als opvulling tussen andere types mos. Dit type mos is enkel beschikbaar in de natuurlijke, groene kleur.

Bolmos

Bolmos verleent een groene muur of een mosschilderij een natuurlijke en dynamische uitstraling. Door zijn structuur is bolmos erg moeilijk bewerkbaar en daardoor het duurst in aankoop. Het wordt op meerdere plaatsen in de wereld geoogst.

Jungle groen

Willen we mosmuren of -schilderijen een extra natuurlijke dimensie geven? Dan voegen we bladeren en/of takken toe, die door hun bewerking een bijzonder lange levensduur genieten. Ook dit blad is gestabiliseerd, net zoals het mos.
Maar ook kunstgroen kan een aanvulling zijn.

Moslogo's

Elke vorm die in hout, kunststof, zink of andere materialen kan gemaakt worden, kunnen we nadien van mos voorzien.
De logo's zelf laten we maken bij een gespecialiseerd bedrijf, het mos brengen we zelf aan.

 


Voordelen

• Heeft geen natuurlijk licht nodig en kan dus in donkere ruimtes geplaatst worden waar echte planten niet overleven

• Heeft geen onderhoud nodig

• Blijft veel jaren goed

• Is geluidsabsorberend: vooral het mos met structuur (IJslands mos en bolmos)

• Kan in alle vormen gemaakt worden (logo's, ronde muren, tekeningen, ...)

• Is duurzaam en ecologisch, 100% natuurlijk

• Biedt toch een natuurlijker effect in vergelijking met kunstplanten


 

Zonlicht

Te veel direct zonlicht is schadelijk voor het mos waardoor het sneller zal verkleuren. Zeker het bolmos en het platmos is hieraan onderhevig.
Rendiermos of IJslands mos is het minst gevoelig voor direct zonlicht, maar zal op lange termijn toch ook kwalitatief achteruit gaan.

Luchtvochtigheid

Bij een te lage luchtvochtigheid, minder dan 35%, zal het mos toch wat uitdrogen en minder elastisch worden. Bij een hogere luchtvochtigheid zal het mos zich herstellen.
Vooral bij IJslands mos is dit sterk merkbaar, het mos wordt dan minder zacht en natuurlijk qua aanvoelen.

Geur

Het mos kan direct na de installatie een geur hebben. Dit neemt wel af. Een goede verluchting van de ruimte kan hierbij natuurlijk helpen.

Water

Het mos mag in geen geval besproeid worden met water.

Levensduur

Het mos blijft vele jaren goed, afhankelijk van de omstandigheden (zonlicht, warmte of droge lucht). Er zijn al projecten van meer dan 10 jaar oud die nog OK zijn, onder de juiste omstandigheden.

Onderhoud en herstellingen

Het mos hoeft dus geen regelmatig onderhoud. Als er zich verkleuringen zouden voordoen, kunnen we het mos behandelen om het weer op te frissen.
Soms kan het mos beschadigd worden. Mensen lopen er tegenaan of willen voelen of het wel 'echt' is en trekken er plukjes af, stoelen worden tegen de muur aangeschoven, ... Dit kan allemaal makkelijk hersteld worden.

Buitengebruik

Het mos is niet geschikt voor buitengebruik. het kan enkel ingezet worden als het beschermd is tegen de weersinvloeden.

Stofafstotend

Het mos is antistatisch waadoor het stof zich niet zal hechten aan het mos.

Brandwerend

Gepreserveerd mos is heel moeilijk brandbaar volgens de B-S2-d0 norm.

Geluidsaborberende kwaliteiten van mos

Vooral het IJslands mos haalt door zijn grillige structuur uitstekende resultaten wat betreft het absorberen van geluid. De NRC waarde licht tussen 0,85 en 0,95 afhankelijk van de samenstelling. Het kan zowel op de muur als aan het plafond bevestigd worden onder de vorm van hangende panelen. 

Logo's

Op het mos, of verwerkt in het mos, kunnen we een logo of eender welk figuur aanbrengen. Dat kan in verschillende materialen en kleuren. 

Eigen atelier

Alle mosmuren, mosschilderijen, en andere invullingen met mos worden in ons eigen atelier gemaakt, soms ook de logo's en andere vormen in hout. Het vervaardigen van logo's in andere materialen en  de moeilijke vormen in hout besteden we uit aan gespecialiseerde partners. Het mos wordt altijd door onszelf bevestigd. 

 

Plantenwand met echte, natuurlijke planten

Een muur met levende planten zorgt voor een gezondere leefomgeving. Met een verticale plantenmuur creëer je veel gezond groen zonder vloeroppervlakte op te geven.
Een kleinere groene muur kan volledig op zich staan, dus zonder speciale aansluitingen voor watertoevoer en afvoer. Lange kunststof plantenbakken worden aan de muur bevestigd, hierin worden (hydro)planten gezet. Zowel de hoogte als breedte van de plantenmuur kan makkelijk worden aangepast. We werken immers met standaard elementen die naast of boven elkaar geplaatst worden. 
Het water wordt handmatig bovenaan gegeven met een gieter of waterslang. Het water verdeeld zich daarna over alle bakken. De onderste bak is waterdicht.
Bij een grotere muren moeten we wel rekening houden met een watertoevoer en afvoer.  Op die manier kan het watergeven automatisch worden ingesteld.    

 

Muur of plafond met kunstplanten

Zijn echte planten geen optie, dan is een muur van kunstplanten altijd mogelijk, eventueel in combinatie met gestabiliseerd mos. De mogelijkheden zijn oneindig. Zowel qua type planten (stijlvol strak of een uitbundige jungle) als qua kleuren. Daarenboven kan deze op iedere maat gemaakt worden en is de vorm van de muur meestal geen probleem. Maar ook zonder gaten in de muur te moeten boren, kan je opteren voor dit groen dankzij de montage op een stalen frame of een staander. Ook aan het plafond kan kunstgroen bevestigd worden, niet zomaar in hangende potten, maar zelfs in de vorm van een volledig groene, hangende tuin.

Logo met kunstplantjes

Een logo moet niet altijd met mos gemaakt worden. Met kleine kunstplantjes kunnen we de vorm van het het logo in vele gevallen makkelijk imiteren.